Du er her: Forsiden / Aktuelt / Internasjonalt

Internasjonalt

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra verden forøvrig. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

Forskningsnytt: Mange tidligere kreftpasienter sliter med utmattelse og søvnproblemer. En liten studie utført ved et universitet i Chicago har funnet at tidligere kreftpasienter kan se ut til å oppnå bedre søvn både i lengde og kvalitet, ved hjelp av daglig lysterapi med hvitt lys. Studien er publisert i «Journal of Clinical Sleep Medicine» og omtalt av helsenettstedet Reuters Health.
01.02.2018 - Gå til Reuters Health
Ny forskning på epilepsi: Rundt 20% av barn med epilepsi opplever at medisiner gir liten eller ingen effekt mot anfall. Noen av disse kan ha overraskende god hjelp av spesialdiett viser to nye studier presentert ved American Epilepsy Society meeting i Washington D.C. Helsenettstedet WebMD har skrevet om studiene.
11.12.2017 - Gå til WebMD
Ny studie: Forskere ved Harvard Medical School har sett på overlevelse ved tykktarmskreft og funnet at et fiberrikt kosthold i sykdomsforløpet kan redusere risikoen for å dø av diagnosen med nesten 25%. Studien omtales på det amerikanske helsenettstedet WebMD.
07.11.2017 - Gå til WebMD
Forskningsnytt: Barn og unge med MS har oftere perioder med forverring eller tilbakefall av sykdommen enn voksne. En studie utført av forskere ved universitetet i California antyder at et kosthold med mye mettet fett kan ytterligere øke risikoen for slike tilbakefall. Det amerikanske helsenettstedet MedlinePlus har sett nærmere på denne studien.
19.10.2017 - Gå til MedlinePlus
Tranebær er et av de mest kjente naturpreparatene som blir brukt for å forebygge urinveisinfeksjoner. Natural Medicines har sett på forskningen, og den nyeste oppsummeringen konkluderer med at for noen mennesker kan inntak av tranebær redusere risikoen for urinveisinfeksjon med opptil 38%. Les hele oppsummeringen her.
10.10.2017 - Gå til Natural Medicines
Svært mange har en oppfatning av at kokosolje er en sunn type fett. Det er dessverre en misforståelse. Kokosolje inneholder mer mettet fett enn de fleste andre typer fett vi inntar, inkludert animalsk fett og smør. Dermed kan kokosolje bidra til å øke kolesterol i stedefor å senke det. I følge Natural Medicines kan man redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer med 25%, dersom man erstatter det mettede fettet i kostholdet med flerumettet fett (eks saflorolje eller solsikkeolje) eller enumettet fett (eks olivenolje).
10.10.2017 - Gå til Natural Medicines
Vendelrot, også kjent som valerian root, er roten fra planten vendel. Den hevdes å ha mildt beroligende effekt som kan hjelpe mot blant annet angst og søvnproblemer. En ny kunnskapsoppsummering, basert på 16 ulike studier av vendel, antyder at bruk av vendel kan gi bedre søvnkvalitet. Studiene er imidlertid svake og utilstrekkelige, og det trengs mer forskning for å kunne trekke ut en entydig konklusjon.
Forskere fra England og Australia har sammen gjennomgått 18 randomiserte, kontrollerte studier av effekten vitaminer og antioksidanter har på schizofreni. Oppsummeringen konkluderer med at B-vitamin har en liten, men reell effekt, og da fortrinnsvis på pasienter som allerede har vitaminmangel. Michael Benros, forsker ved Københavns Universitet og lege ved Psykiatrisk Center København, synes studien er interessant. Selv om B-vitamin ikke er noen mirakelkur, mener han legene bør bli flinkere til å sjekke fysiske faktorer, deriblant vitaminmangel, hos pasienter med psykiatriske symptomer.
19.06.2017 - Gå til Forskning.no
14 ulike USA-baserte nettselskaper har fått advarsel fra The U. S. Food and Drug Administration etter ulovlig markedsføring og salg av «mirakelprodukter» som hevdes å kunne kurere kreft. Produktene er ikke godkjente, hverken sikkerhet eller effekt kan dokumenteres, og de er dermed ulovlige å markedsføre eller selge i USA. Nicole Kornspan i FDA presiserer at det ikke finnes noen enkel kur for kreft, og ber forbrukere være bevisst og kritisk til slik markedsføring, samt alltid diskutere alternativ kreftbehandling med sin primærlege i offentlig helsevesen. Høres et produkt for godt ut til å være sant, er det gjerne ikke sant.
Gurkemeie hevdes å ha immunstyrkende effekt ved flere tilstander og regnes i hovedsak for å være trygt. Likevel advarer nå Natural Medicines om risiko for alvorlig interaksjon mellom gurkemeie/kurkumin og det immundempende legemiddelet takrolimus, etter at en 56-åring fikk alvorlige komplikasjoner med væskeansamlinger etter en levertransplantasjon. Pasienten skal ha inntatt mer enn 15 skjeer gurkemeie daglig de siste ti dagene før operasjonen. Komplikasjonen skyldtes opphopning av takrolimus i pasientens kropp, noe som antas å være forårsaket av det høye inntaket av gurkemeie.
08.05.2017 - Gå til Natural Medicines