Du er her: Forsiden / Aktuelt / Internasjonalt

Internasjonalt

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra verden forøvrig. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

Mange brystkreftopererte blir satt i «kunstig overgangsalder» samtidig med og etter cellegiftbehandling, og får dermed også dertilhørende plager. Elektroakupunktur ser ut til å hjelpe brystkreftopererte som sliter med hetetokter, i større grad enn medisiner og narrepiller, ifølge ny studie. Forfatterne bak studien stiller likevel spørsmål ved om dette i stor grad skyldes placebo-effekten, da også gruppen som fikk narreakupunktur opplevde signifikant bedring i tilstanden sin.
08.09.2015 - Gå til Medicalnewstoday
I følge forskerne bak denne Cochrane-oppsummeringen finnes det ingen overbevisende studier som gir grunn for å anbefale at elektromagnetisk terapi brukes for å bedre liggesår.
08.09.2015 - Gå til Cochrane Library
E-vitamin-mangel hos gravide kan blant annet føre til svangerskapsforgiftninger og til at barn blir født med lav fødselsvekt. Tilstanden er sjelden, men forskerne fra Cochrane Library har likevel spurt: - bør man rutinemessig gi gravide tilskudd av E-vitamin, sammen med andre vitaminer, og kan denne typen tilskudd være skadelige? Forskerne fant ikke overbevisende grunner til å anbefale slik bruk.
08.09.2015 - Gå til Cochrane Library
Hvilke konspirasjonsteorier har du hørt om, hvilke tror du på, hvilke tar du avstand fra? Dette var utgangspunktet for en amerikansk studie, som testet holdningene til populære medisinske myter. I studien deltok 1351 voksne. Noen av mytene som folk har størst tiltro til er at mobilstråling fører til kreft og vaksiner til autisme. Den mest populære myten er at amerikanske helsemyndigheter hindrer at befolkningen får tilgang på virksomme kreftmedisiner, under påtrykk av legemiddelfirmaer.
07.09.2015 - Gå til First to know
FDA, som blant annet kontrollerer mat og legemidler i USA, advarer mot bruk av rent koffeinpulver. Dette etter at to tenåringer i USA døde av koffeinpulver i fjor. Én teskje rent koffeinpulver inneholder like mye koffein som 28 kopper kaffe, og forskjellen mellom en trygg og en giftig dose er veldig liten. Høye doser kan føre til ujevn hjerterytme, kramper, oppkast, og i verste fall ta liv.
03.09.2015 - Gå til Web MD
En amerikansk kvinne ble nylig diagnostisert med leverbetennelse, etter å ha brukt tilskudd med konjugert linolsyre (CLA). Kvinnen hadde begynt å bruke tilskuddet én uke før hun ble innlagt med magesmerter, kvalme og oppkast. CLA er en flerumettet fettsyre som finnes naturlig i melkeprodukter. Syntetisk CLA finnes i ulike kosttilskudd som skal redusere fettvev og bevare muskelmasse. Mattilsynet i Norge har tidligere advart flere grupper, blant andre gravide og overvektige, mot bruk av dette tilskuddet.
01.09.2015 - Gå til Medline Plus
Omega 3 ser likevel ikke ut til bremse kognitiv svekkelse, som hukommelsessvikt, hos eldre. Dette strider mot det mange forskere tidligere har trodd. Det viser en studie fra det amerikanske folkehelseinstituttet (NIH) som fulgte hele 4000 pasienter over en femårsperiode. Studien er dermed en av de største i sitt slag. Heller ikke andre kosttilskudd så ut å kunne bremse aldersrelaterte svekkelser i hjernen.
27.08.2015 - Gå til NIH
Det kan være en sammenheng mellom kaffedrikking og overlevelse hos pasienter med endetarmskreft, ifølge en studie fra Dana-Farber Cancer Institute. Over 1000 pasienter svarte i denne studien på spørsmål om kostholdsvaner mens de ble behandlet for endetarmskreft og igjen ett år etter behandling. Studien fant at pasientene som drakk fire eller flere kopper koffeinholdig kaffe per dag, hadde 42 prosent lavere sjanse for at kreften kom tilbake. Lederen av studien vil allikevel ikke komme med anbefalinger og sier at resultatene først må bekreftes ved hjelp av flere studier.
18.08.2015 - Gå til Science Newsline
Å lytte til musikk kan gjøre tiden etter operasjoner lettere, ifølge en ny kunnskapsoppsummering. Oppsummeringen konkluderer med at det å lytte til musikk før, under og etter operasjon, demper smerter og gjøre pasienter roligere. Pasienter som lyttet til musikk trengte også mindre smertestillende medikamenter.
13.08.2015 - Gå til The Lancet
C-vitamin i mat ser ut til å redusere risikoen for hjerte-karsykdom og tidlig død, ifølge ny studie. Studien, som er en befolkningsstudie uført av Universitetet i København, viste at de som spiste mest frukt og grønnsaker hadde 15% lavere risiko for å utvikle hjerte-og karsykdom og 20% lavere risiko for å dø tidlig, sammenlignet med de som sjelden spiste frukt og grønnsaker. Forskerne knytter denne forskjellen til at de som spiste mest frukt og grønnsaker hadde høyere nivåer av C-vitamin i blodet, enn de som sjelden spiste frukt og grønt.
07.08.2015 - Gå til Science Newsline