Du er her: Forsiden / Aktuelt / NIFAB / Essiac- nok en «naturlig kreftkur»?

Sykepleier René Caisse skal ha gitt kreftpasienter en te hun kalte Essiac, fordi hun mente den kunne kurere kreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Essiac- nok en «naturlig kreftkur»?

Informasjonskapsler er ikke tilgjengelig i din nettleser. NIFAB.no vil ikke huske innstillingen fra side til side.
Christel Slettli Hansen
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer
Fakta om Essiac
  • Essiac er en patentert urteblanding som finnes som te, ekstrakt og kosttilskudd.
  • Essiacprodukter inneholder urtene småsyre (Rumex acetosella), storborre-rot (Arctium lappa), rødalm (Ulmus rubra) og rabarbra-rot (Rheum officinale).
  • Noen Essiacprodukter selges under navnet Flor-Essence. 
  • Flere av urtene som inngår i Essiac-blandingen kan gi potensielt alvorlige bivirkninger.

Den siste tiden har vi fått flere henvendelser fra personer som ønsker å importere urteblandingen Essiac til Norge. Essiac markedsføres som teblanding, ekstrakt og kosttilskudd, og påstås å være en «naturlig kreftkur». Hvorfor Essiac på ny får oppmerksomhet, vet vi ikke. Men vi kan fortelle deg om historien bak urteblandingen, og hva forskningen sier om sikkerhet og effekt.

Bakgrunn

Teorien om Essiac som en kur mot kreft ble lansert av sykepleieren Renée M. Caisse for over åtti år siden. Caisse forklarte at hun selv hadde hatt brystkreft, og at hun hadde fått behandling av en indiansk medisinmann. Medisinmannen skal ha gitt henne oppskriften på en urtebasert te, og Caisse hevdet at denne kurerte henne for brystkreft. Hun ga teen navnet Essiac, som er Caisse stavet baklengs.

Essiac er i dag et registrert varemerke, men selskapet sier på egne sider at det også er andre aktører som benytter seg av navnet Essiac. Globalt skal det finnes det over 40 varianter av produktet på markedet. I tillegg finnes det flere oppskrifter på nett for hvordan man selv kan lage Essiac.

Nylig har flere henvendt seg til oss fordi de har forsøkt å importere Essiac, men har fått produktene stoppet i tollen. Til de som lurer på hvorfor dette skjer, anbefaler vi å ta kontakt direkte med Tolletaten. Trolig kan det ha med at Essiac blant annet inneholder rabarbrarot, som i urtelisten er klassifisert som et legemiddel. Det er begrensninger på innførsel av legemidler fra utlandet. Selv om et produkt selges som kosttilskudd i for eksempel Canada, kan det likevel bli regulert som et legemiddel i Norge.

Virker det?

Det finnes mange påstander på ulike nettsider om hvordan Essiac skal kunne kurere kreft. Disse har ikke solid vitenskapelig støtte.

På norske nettsider finner man blant annet teorier om at Essiac gjør at kroppens immunforsvar blir sterkere, og lettere forsvarer seg mot kreftceller. Noen steder hevdes det at enkelte virkestoffer i blandingen «dreper kreftceller». Noen hevder også at Essiacblandingen hjelper kroppen til å rense seg selv.

NAFKAMs internasjonale ekspertgruppe på kreft og alternativ behandling, CAM-Cancer, gjennomgikk tidligere i år den tilgjengelige forskningen på Essiac. De skriver at effekten av Essiac ikke er grundig undersøkt. Det finnes ikke solid dokumentasjon på at Essiac er en effektiv kreftbehandling.

Er det trygt?

Vi vet også veldig lite om hvorvidt det er trygt å bruke Essiac. Forskningen som er gjort, gir ingen pålitelig dokumentasjon av om Essiac kan være trygt eller risikofylt å bruke for pasienter. Noen av enkeltingrediensene i urteblandingen er imidlertid undersøkt nærmere, og flere av disse kan gi negative effekter og reagere med andre virkestoffer. I følge CAM-Cancer kan noen av disse bivirkningene bli potensielt alvorlige. Dersom du vurderer å bruke Essiac til å forebygge eller behandle sykdom, bør du derfor først diskutere dette med lege.

Det er ekstra god grunn til å være forsiktig med bruk av urtepreparater som Essiac dersom du er gravid, ammende, allergisk eller har andre helseplager som gjør at du bruker medisiner.

På noen nettsteder anbefales det at du dropper konvensjonell behandling for å få full effekt av Essiac-produktene. Behandlingen som gis i det offentlige helsevesenet redder hvert år mange liv. Å velge den bort til fordel for Essiac eller annen alternativ behandling, vil utgjøre en alvorlig risiko for mange kreftpasienter.

Les også:

Generelle forsiktighetsregler

Kreftceller elsker sukker!....eller?

Farlige kostholdsråd for kreftpasienter

Derfor skriver vi om kosthold og kreft

Temasider om kreft og alternativ behandling

Mandag, 19. desember 2016