Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

Doktorand ved Sahlgrenska akademiet, Mats Johnson, har undersøkt om barn med diagnosen ADHD kan ha noe positiv effekt ved å innta fettsyrene omega-3 eller omega-6. I undersøkelsen deltok 75 barn i en periode på til sammen seks måneder. Barna fikk begge typene med fettsyrer eller placebo. Siden studien var dobbeltblindet, visste verken forskerne eller deltakerne hvilke type kapsler som ble gitt før etter at undersøkelsen var ferdig. Hos 35 prosent av barna ble det observert symptomforbedringer, men det var altså ingen forbedringer for testgruppen som helhet.
17.10.2014 - Gå til forskning.no
En ny studie fra Sverige antyder at melkefett kan beskytte mot diabetes type 2. Nesten 27 000 personer mellom 45 og 74 år ble undersøkt, dette som del av et større prosjekt kalt Malmö Kost Cancer (kosthold og kreft). Forskerne fant at de som fikk i seg mest meieriprodukter med høyt fettinnhold hadde 23 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type 2 sammenlignet med dem som får i seg minst. Norske myndigheter anbefaler et kosthold med fortrinnsvis magre melkeprodukter. En av forskerne sier at studien ikke gir grunnlag for å endre disse kostholdsrådene.
22.09.2014 - Gå til Forskning.no
Helsekostfirmaet Uno Life sender ut regninger til kunder som har benyttet seg av angrerettloven eller sagt opp abonnement. Forbrukerombudet mener firmaet har begått grove brudd på markedsføringsloven og angrerettloven, og mottar fortsatt en strøm av klager fra forbrukere.
18.09.2014 - Gå til Dine penger
Pasientenes egne sykdomsfortellinger kan bedre og utvikle helsetjenestene. Litteraturviter Linda Nesby og sosiolog Anita Salamonsen ved Universitetet i Tromsø, ønsker å se nærmere på denne påstanden. - Vi ønsker oss et tverrfaglig team som kan utvikle en god metodologi. Neste steg blir å lage en studie hvor pasienttekster implementeres i den medisinske journalen. Spesielt innen feltet psykisk helse, hvor det er essensielt å se hele mennesket, kan denne tilnærmingen bli viktig for å gi en treffsikker behandling, sier Anita Salamonsen.
09.09.2014 - Gå til Erfaringskompetanse.no
Hva er egentlig placeboeffekten? Hva kan forskningen på placeboeffekten fortelle oss om alternativ behandling? I denne artikkelen gir vi deg en rekke eksempler på placeboeffekten, og hvilken rolle den antas å spille i behandling.
04.08.2014 - Gå til Nifab.no
Barnelege Mats Reimer fra Gøteborg skriver om dette i et blogginnlegg i Dagens Medisin. Refleksjonene hans har utgangspunkt i et omdiskutert “mirakelkurs” for sykdommen kronisk utmattelsessyndrom (CFS).
21.07.2014 - Gå til Dagens Medisin
I en kommentar til evalueringen av Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Medisin (NAFKAM), sier direktør Vinjar Fønnebø at det er det betryggende å få bekreftet at senterets virksomhet holder en høy standard. -Vi konkluderer med at vi produserer forskning og informasjon med god kvalitet uten å verken hemme eller fremme befolkningens bruk av alternativ behandling, men at vi ikke har gjort oss selv nok kjent og relevant, skriver Fønnebø. Etter hans mening, har Oxford Research gitt NAFKAM gode anbefalinger til å forbedre driften og løse oppdraget på en enda bedre måte. -Vi ser derfor fram til å kunne tilby det norske publikum, helsevesenet og alternative behandlere et enda bedre kunnskapsgrunnlag for sine beslutninger når det gjelder alternativ behandling.
21.07.2014 - Gå til UIT.no
I følge NRK får Kreftforeningen mange henvendelser fra pasienter som har blitt oppsøkt av healere som tilbyr sine tjenester og lover mer enn de har dekning for. Offensiv markedsføring er i strid med regelverket. Kreftforeningen oppfordrer alvorlig syke til å tenke seg godt om på forhånd.
16.07.2014 - Gå til NRK.no
Helsemyndighetene ønsker ikke å inkludere flere i gruppen med autorisasjon som helsepersonell. Dermed regnes akupunktur, osteopati og naprapati fortsatt som alternativ behandling og reguleres under eget lovverk.
15.07.2014 - Gå til Dagens Medisin
Kvinnen valgte bort cellegiftbehandling til fordel for healing. Healeren skal ifølge Dagens Medisin ha oppsøkt kvinnen på sykehuset og vært klar over at behandlingen hans ikke skjedde i samarbeid eller samråd med pasientens leger. I følge loven har ikke alternative behandlere lov til å behandle alvorlige sykdommer og lidelser.
14.07.2014 - Gå til Dagens Medisin