Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

Forbrukerombodet, Helsetilsynet og NAFKAM, er samde i at dagens lovverk for alternativ behandling ikkje fungerer. Denne veka skal Forbrukerombodet møte departementet for å diskutere regelverket med tanke på styrke forbrukarvernet innan alternativ behandling.
25.06.2014 - Gå til Forbrukerombudet.no
Helsetilsynet mener hjelpepleieren gikk langt utover sin rolle da hun anbefalte den psykisk syke pasienten kosttilskudd, basert på en håranalyse. Nå har hun fått en advarsel.
23.06.2014 - Gå til Bergens Tidene
På nettstedet kreftkamp.no sier en mann at han ble kvitt prostatakreft etter et “kjerringråd” om hvitløk og akevitt. Nettstedet oppfordrer leserne til å sende inn spørsmål, som mannen så besvarer. Vi anbefaler å ikke følge behandlingsråd fra nettet, og heller drøfte mulig bruk av alternativ behandling med fastlege.
11.06.2014 - Gå til kreftkamp.no
Laserbehandling sies å hjelpe mot alt fra ryggplager, øresus, bihulebetennelse, til astma og sengevæting. Laseren skal kunne løse opp muskelknuter, fjerne betennelser og øke blodgjennomstrømningen. Ifølge våre kilder er det lite forskning som støtter dette. Slik laserbehandling regnes generelt som trygg å bruke om man unngår å få laseren i øynene. Det er derimot ingen krav til kompetanse for å drive med laserbehandling. Dermed er det i teorien mulig at viktige symptomer feiltolkes eller overses.
10.06.2014 - Gå til hitra-froya.no
Heledirektoratet sier på sin nettside at hensikten med dagen er å rette fokus mot sykdommer og dødsfall forårsaket av tobakk og hvordan man kan forebygge disse. Røykeloven er en lov nordmenn er veldig positive til. Da loven ble innført var omkring halvparten av befolkningen negative.
30.05.2014 - Gå til P4.no
Ifølge kinesisk medisin røper kvisene dine hva som skjer på innsiden av kroppen. - Som forbruker bør man ha en sunn skepsis til alle de "problemene" man tilbys "helsebehandling" for i dag. Spesielt i den delen av behandlingsmarkedet som grenser mot skjønnhetspleie og velvære, hvor det er mange tiltak som hevder å rense kroppen din, styrke immunforsvaret ditt, gjenopprette energibalansen din samt mye mer.
27.05.2014 - Gå til abcnyheter.no
Tollerne på Alnabru og Gardermoen fant ulovlige eller falske legemidler i 270 av 1300 kontrollerte postpakker i løpet av aksjonsuken i «Operasjon Pangea VII».
27.05.2014 - Gå til Legemiddelverket.no
I følge alternativbehandlere er det mange småbarnsforeldre som oppsøker dem. Årsaken er ofte at barnet har søvnvansker, er urolig eller plaget med kolikk.
22.05.2014 - Gå til Aftenposten
PhD-student, sykepleier og akupunktør Ingrid Liodden etterlyser større bevissthet rundt placeboeffekten hos alternativbransjen.
13.05.2014 - Gå til UiT Helseblogg
En ny gjennomgang av studie fra 70-tallet viser at grønlandske inuitters kosthold sannsynligvis ikke ga mindre åreforkalkning likevel. – Publikasjoner fortsetter å referere til de danske studiene, og fram til i dag har mer enn 5000 artikler om fordeler ved omega-3 blitt publisert. I tilegg er det en milliardindustri som lager og selger omega-3 kapsler, basert på en hypotese som var tvilsom fra starten av.
08.05.2014 - Gå til forskning.no