Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

Basert på forskningen som finnes i dag, er det i følge Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) ikke grunnlag for å si at økologisk mat er sunnere enn mat produsert på vanlig måte.
I artikkelen «Placeboeffekten og alternativ behandling», kan du lese om hva placeboeffekten er, og hva forskning på denne effekten kan fortelle oss om alternativ behandling.
28.04.2014 - Gå til Nifab.no
Erik Arnesen, helsefaglig rådgiver i LHL, er lei av en kostholdsdebatt som er preget av pseudovitenskap. – Det fører til ernæringsvanvidd, sier han.
28.04.2014 - Gå til Handelsbladet
Hvis effekten av en behandling ikke kan dokumenteres, er det forbudt å hevde at den har effekt på konkrete sykdommer eller lidelser. NAFKAM er glad for å ha bidratt til kontrollaksjonen, og er enig i at myndighetene bør vurdere å endre lovverket med tanke på kompetansekrav for å øke pasientsikkerheten.
25.04.2014 - Gå til FORBRUKEROMBUDET
Før artikkelserien «Bløffdiagnosene» tok Anna Bäsén sitt livs mest grundige helsesjekk. Ingenting tydet på at hun hadde noen infeksjoner eller andre alvorlige sykdommer. Men da hun gikk til seks ulike alternativ behandlere ble hun beskrevet som skikkelig syk. I teksten “ Jag är fullt frisk – men de beskriver mig som allvarligt sjuk” forteller Bäsén om hennes motivasjon for å gå alternativbransjen nærmere i sømmene.
16.04.2014 - Gå til expressen.no
Myndighetene mener at folk spiser for mye salt. Etter å ha gått i gjennom 25 befolkningsstudier som har sett på sammenhengen mellom saltinntak og dødelighet, mener overlege Niels Graudal fra Rigshospitalet i Danmark, at de fleste kan spise akkurat så mye salt som de alltid har gjort. Samtidig sier han at dokumentasjonen for disse påstandene ikke er perfekte. http://bit.ly/P09dGK
14.04.2014 - Gå til forskning.no
Siste reportasje i Expressens serie “Bløffdiagnosene” handler om matallergi. Journalist Anna Bäsén drar til en næringsterapeut i Stockholm. I utgangspunktet kan hun spise all slags mat, men etter å ha gjennomgått en Imupro-test (matintoleranseanalyse) får hun beskjed om å holde seg unna melk, gluten, egg, gjær og havre.
14.04.2014 - Gå til expressen.se
- Forbrukere bør etter mitt syn være kritiske til alle de «problemene» man tilbys «helsebehandling» for, sier informasjonssjef Ola Lillenes til iTromso.no. -Dette kan være tiltak som hevder å rense kroppen din, styrke immunforsvaret ditt, gjenopprette energibalansen din med mer. Her bør du spørre deg selv om dette er reelle fenomener og dermed reelle problemstillinger.
11.04.2014 - Gå til itromso.no
Kan en “orakelmaskin” oppdage sykdommer som ikke leger kan?
10.04.2014 - Gå til Expressen
Svensk journalist tar med seg skjult kamera og tester behandlingen.
09.04.2014 - Gå til Expressen