Du er her: Forsiden / Aktuelt / Skandinaviske

Skandinaviske

Vi overvåker media og presenterer nyhetsstoff om alternativ behandling også fra andre steder enn vårt eget nettsted. Under finner du nyheter og andre saker om feltet alternativ behandling fra media i Norge, Sverige og Danmark. Disse nyhetene favner også aktuelle enkeltstudier, og må ikke forveksles med hva som er forskningsstatus på effekt og sikkerhet. Dette finner du i våre faktabeskrivelser av alternative behandlingsformer og behandlingsprodukter.

Foto: iStockphoto

En ny studie ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet, har kartlagt bruken av naturmidler blant personer med demens. Sikkerhet har vært et fokus i studien, særlig for de som bruker reseptbelagte legemidler.
09.04.2014 - Gå til Forskning.no
Verdens Helseorganisasjon (WHO) har utpekt 7. april 2014 til Verdens helsedag for «Forebygging av vektorbårne sykdommer». Noen vektorbårne sykdommer er malaria, dengue, gul feber, leishmaniasis, borreliose, schistosomiasis og gul feber, som overføres av mygg, sandfluer, flått eller snegler. I Norge er skogflåtten den mest kjente vektoren.
07.04.2014 - Gå til Folkehelseinstituttet
4. del av Expressens serie «Bløffdiagnosene» har tittelen « Huvudet är på fel ställe». I denne episoden undersøker de atlasterapi.
04.04.2014 - Gå til Expressen
I den svenske avisa Expressens nye serie «Bløffdiagnosene», viser de i dag opptaket av journalistens besøk hos en alternativbehandler som gav henne en blodanalyse. Til tross for at journalisten på forhånd hadde tatt blodprøver hos lege og fått konstatert at det ikke feiler henne noe, mente behandleren at hun har 15 ulike sykdommer og helseproblemer.
02.04.2014 - Gå til Expressen
Med homeopatisk praksis følger det en indirekte risiko, ved at homeopaten kan forveksle faktisk forverring av pasientens symptomer med homeopatiens konsept om førstegangsforverring.
Bløffdiagnosene er tittelen på den svenske avisa Expressens nye serie om alternativ behandling. Serien er basert på opptak med skjult kamera hos seks alternativbehandlere. Journalist Anna Bäsén som oppsøker behandlerne, har på forhånd gjennomgått en grundig legeundersøkelse og funnet helt frisk. Alternativbehandlerne gir henne likevel til sammen 83 ulike diagnoser, uten at det feiler henne noe.
02.04.2014 - Gå til Expressen
Legekontorer i Sør-Norge og Avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo, skal samarbeide om å studere akupunktur mot akutte ryggsmerter. I Acuback-studien, som den kalles, skal de evaluere om én enkelt behandling med akupunktur kan korte ned tiden til man blir bra ved akutte korsryggsmerter. Studien skal gjennomføres ved at totalt 270 pasienter på flere fastlegekontorer i Sør-Norge blir fordelt i to behandlingsgrupper. Den ene gruppen får standard behandling, mens den andre i tillegg får akupunktur. Behandlingene utføres av pasientens fastlege.
01.04.2014 - Gå til Acuback.no
En ny undersøkelse viser at et halvt glass syrnet melk per dag reduserer risikoen for type 2-diabetes med en fjerdedel. Fettfattige melkeprodukter, som lettmelk eller skummetmelk, reduserer risikoen med en femtedel.
25.03.2014 - Gå til Forskning.no
Leder i Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon oppfordrer medlemmer til ikke å stille opp i den nye runden av NRK-programmet. Prosjektredaktør Unni Ødegård i NRK synes det er synd at NNH ikke heller oppfordrer til åpenhet. - Vi merket fort at alternativbransjen ikke var komfortabel med å bli sett i vitenskapens lys. Men publikum har rett til å vite når de tar viktige valg rundt sin egen helse, sier Ødegård.
24.03.2014 - Gå til Aftenbladet.no
Mens antioksidanter tatt som kosttilskudd har vist ingen eller til og med skadelig effekt, gir matvarer som er naturlig rike på denne typen næringsstoffer gode helsegevinster.
24.03.2014 - Gå til Forskning.no