Budwig-dietten ved kreft

Oppdatert 22.05.2018
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

 

  • Budwig-dietten består et laktovegetarisk kosthold, der linfrøolje kombinert med cottage cheese eller kvarg er spesielt vektlagt.
  • Det foreligger ingen tilgjengelige kliniske studier eller case-studier hvor man har studert effekten av Budwig-dietten.
  • Det er ikke rapportert om helsemessig risiko ved bruk av dietten, men innholdet av fett og proteiner er langt over det som er anbefalt.

Budwig-dietten består av et spesielt laktovegetarisk kosthold (vegetarisk kosthold kombinert med melkeprodukter) som vektlegger en bestemt blanding av olje og proteiner, og hvor bruk av linfrøolje og cottage cheese eller kvarg står sentralt.

De generelle retningslinjene for dietten er bruk av mat i sin naturlige tilstand, rikelig med fett i form av kaldpresset linfrøolje, og proteiner fra kvarg eller cottage cheese. Ferskpresset juice og urtete er også en viktig del av dietten.

Farmasøyten J. Budwig (1908–2003) anbefalte denne dietten for alle typer sykdom. Budwig mente at inntaket av bearbeidet fett er den viktigste årsaken til de fleste sykdommer, og særlig kreft. Ifølge hennes teori har kombinasjonen av flerumettede fettsyrer fra linfrø og sulfhydrylholdige proteiner fra cottage cheese eller kvarg, en effekt på vekst og utvikling av ondartede svulster. Teorien er ikke basert på det man gjennom forskning vet om ernæring og kreftforebygging.

Det er også blitt hevdet at å spise linfrøolje og kvark regelmessig forebygger sykdom hos friske personer.

Det foreligger ingen vitenskapelig dokumentasjon i form av kliniske studier eller case-studier på Budwig-dietten.

Det mangler forskning til å kunne si om det er trygt å følge dietten eller ikke. Sett fra ernæringsspesialisters perspektiv, inneholder Budwig-dietten langt mer fett og proteiner enn hva som er anbefalt, og utgjør dermed det største usikkerhetsmomentet.

 

Opplysninger om originaldokument:
Luc Geeraert, CAM-Cancer Consortium. Budwig diet [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Dietary-approaches/Budwig-diet. February 8, 2017.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på Budwig-dietten ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer.

 

Les også:

Oppdatert 22.05.2018