Essiac ved kreft

Oppdatert 24.05.2018
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

 

  • Essiac er en urteblanding som hovedsakelig inntas som te.
  • Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for at essiac er en effektiv og trygg kreftbehandling.

Essiac er en urteblanding som selges som kosttilskudd, ekstrakt og te. Urteblandingen inntas vanligvis som te. Essiac markedsføres i hovedsak via internett som en alternativ kreftbehandling.

Ingen klinisk studie er gjennomført for å undersøke eventuell virkning av urteblandingen, og den eneste publiserte studien, er en ukontrollert klinisk undersøkelse som antyder at essiac ikke har effekt på kreftsvulster.

Uten forskning vet vi heller ikke om bruk av essiac kan være farlig. Noen av urteblandingens ingredienser, blant annet storborre, prydrabarbra og fingertare, er derimot kjent for blant annet å kunne forårsake allergiske reaksjoner, ha lakserende effekt, samt interagere med blodfortynnende legemidler.

En alvorlig risiko ligger i nettsider som anbefaler at kreftpasienter som bruker essiac å avstå fra konvensjonell kreftbehandling, inkludert cellegift og stråling.

 

Opplysninger om originaldokument:
Katja Boehm, CAM-Cancer Consortium. Essiac [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Herbal-products/Essiac. February 8, 2017.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på Essiac urteblanding ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer.

 

Les også:

Oppdatert 24.05.2018