Essiac ved kreft

Oppdatert 05.09.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer
  • Essiac er en urteblanding som hovedsakelig inntas som te.
  • Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon for at essiac er en effektiv og trygg kreftbehandling.

Essiac er en urteblanding som selges som kosttilskudd, ekstrakt og te. Urteblandingen inntas vanligvis som te. Essiac markedsføres i hovedsak via internett som en alternativ kreftbehandling.

Ingen klinisk studie er gjennomført for å undersøke eventuell virkning av urteblandingen, og den eneste publiserte studien, er en ukontrollert klinisk undersøkelse som antyder at essiac ikke har effekt på kreftsvulster.

Uten forskning vet vi heller ikke om bruk av essiac kan være farlig. Noen av urteblandingens ingredienser, blant annet storborre, prydrabarbra og fingertare, er derimot kjent for blant annet å kunne forårsake allergiske reaksjoner, ha lakserende effekt, samt forstyrre virkningen av blodfortynnende legemidler.

En alvorlig risiko ligger i nettsider som anbefaler kreftpasienter som bruker essiac å avstå fra konvensjonell kreftbehandling, inkludert cellegift og stråling.

Opplysninger om originaldokument:
Katja Boehm, CAM-Cancer Consortium. Essiac [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Herbal-products/Essiac. February 8, 2017.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på Essiac urteblanding ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer. Oversettelsen er gjort i samarbeid med Kreftforeningen.

Les også:

Oppdatert 05.09.2017