Du er her: Forsiden / Alternative behandlinger brukt ved kreft / Fermentert hvetekimekstrakt

Fermentert hvetekimekstrakt ved kreft

Oppdatert 26.09.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer
  • Fermentert hvetekimekstrakt (FWGE) er framstilt av hvetekim fra slekten Triticum vulgaris.
  • Eventuelle aktive ingredienser i FWGE er ikke kjent.
  • Det hevdes at inntak av FWGE kan gi gunstig effekt for kreftpasienter som gjennomgår cellegift- eller strålingsbehandling.
  • Kliniske studier har svakt antydet positive egenskaper ved bruk av hvetekimekstrakt i sammenheng med kreft, men forskningen er for utilstrekkelig og mangelfull til å støtte påstanden om effekt ved kreft.
  • Inntaket av FWGE ser ut til å være ufarlig.

Fermentert hvetekimekstrakt (FWGE) er et industrielt framstilt kosttilskudd. Produksjonen av FWGE innebærer fermentering av hvetekim av slekten Triticum vulgaris ved å tilsette bakegjær (Saccharomyces cerevisiae).

Det er ikke kjent hvilke ingredienser eller komponenter i FWGE som kan være mulige aktive faktorer.

Det er blitt foreslått at 2,6-dimetoksy-p-benzoquinon og 2-metoksybenzoquinon funnet i hvetekim kan virke hemmende på kreftceller, men dette er ikke bekreftet. FWGE antydes også å kunne øke effekten av cellegift- og strålebehandling, redusere bivirkningene av slik behandling, samt forbedre livskvaliteten.

Selv om åtte kontrollerte kliniske studier har antydet positive resultater, er dokumentasjonen for påstått effekt svært svak. Dette skyldes av høy risiko for systematiske skjevheter og feil i forskningsresultatene som så langt er lagt fram. Ingen placebokontrollerte studier har blitt utført.

Inntak av FWGE anses som trygt. Kjente bivirkninger er sjeldne og milde.

Opplysninger om originaldokument:
Alexander Kalisch, Markus Horneber, CAM-Cancer Consortium. Fermented wheat germ extract [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Dietary-approaches/Fermented-wheat-germ-extract. February 8, 2017.  

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på fermentert hvetekimekstrakt ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer. Oversettelsen er gjort i samarbeid med Kreftforeningen.

Les også:

Oppdatert 26.09.2017