Grønn te ved kreft

Oppdatert 29.08.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer
  • Grønn te er framstilt av blader fra busken Camellia sinensis.
  • Dokumentasjonen for en sammenheng mellom forbruk av grønn te og forekomsten av kreft er motsetningsfylt og utilstrekkelig.
  • Å drikke grønn te jevnlig i moderate mengder anses som trygt.

Grønn te er framstilt av blader fra busken Camellia sinensis, den samme planten som brukes til svart te. Til svart te blir bladene gjæret før tørking, i grønn te blir bladene ikke utsatt for den samme gjæringsprosessen.

En gjennomgang av i alt 27 systematiske oppsummeringer og/eller metaanalyser har sett på sammenhengen mellom forbruk av grønn te og risiko for kreft. Gjennomgangen viste generelt motstridende funn angående eventuell sammenheng mellom forbruk av grønn te og risiko for kreft i henholdsvis mage-tarmkanalen, spiserøret (kvinner), lunger (ikke-røykere kvinner), eggstokk, prostata og bryst.

Dokumentasjonen for hvorvidt inntak av grønn te kan virke krefthemmende på utvikling av kreft i leveren, tykktarm og endetarm, bukspyttkjertel, urinveier og prostata, samt hjernesvulst, lymfekreft og leukemi var utilstrekkelig.

Å drikke grønn te i normale, moderate mengder (3-9 kopper per dag) anses for å være trygt.

Opplysninger om originaldokument:
Jianping Liu, Xun Li , CAM-Cancer Consortium. Green tea (Camellia sinensis) [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Herbal-products/Green-tea-Camellia-sinensis. February 13, 2014.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på grønn te ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer. Oversettelsen er gjort i samarbeid med Kreftforeningen.

Les også:

Oppdatert 29.08.2017