Du er her: Forsiden / Alternative behandlinger brukt ved kreft / Gurkemeie og kurkumin

Gurkemeie og kurkumin ved kreft

Oppdatert 29.05.2018
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

 

  • Gurkemeie (Curcuma longa) er en urt. Kurkumin er den største bestanddelen i urtens jordstengel og er mest kjent som krydder og matfargemiddel.
  • Dokumentasjonen for effekt og eventuell virkningsgrad av kurkumin i forebygging eller behandling av kreft er utilstrekkelig.
  • Basert på den tradisjonelle bruken av gurkemeie og doseeskaleringsstudier, regnes bruk av kurkumin som trygt.

Kurkumin eller diferuloylmethane er den største bestanddelen og den aktive komponenten i krydderet gurkemeie (jordstengelen av Curcuma longa), en urt som tilhører ingefærfamilien (Zingiberaceae). Kurkumin hevdes å kunne forebygge kreft og virke krefthemmende. Det har vært antydet at kurkumin kan ha gunstig effekt både brukt alene og i kombinasjon med standardbehandling.

Det er per i dag ikke vitenskapelig dokumentert at bruk av kurkumin har effekt ved kreft. Forskningen er utilstrekkelig og mangler dobbeltblindede, randomiserte kliniske studier. Tilgjengelig dokumentasjon er hovedsakelig funn fra små og ukontrollerte studier.

Gurkemeie, som inneholder kurkumin, er generelt ansett som trygt av US Food and Drug Administration (FDA). Bruk av urten i form av ren kurkumin, er gjennom epidemiologiske funn og flere kliniske studier bekreftet trygt i doser opp til 12 g per dag over en periode på flere måneder.

 

Opplysninger om originaldokument:
Klara Rombauts, Liene Dhooghe, CAM-Cancer Consortium. Curcumin [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Herbal-products/Curcumin. May 7, 2014.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på gurkemeie/kurkumin ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer.

 

Les også:

Oppdatert 29.05.2018