Maitake ved kreft

Oppdatert 29.08.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer
  • Maitake er en spiselig sopp som har blitt brukt til medisinske formål.
  • Maitake er tilgjenglig i form av forskjellige preparater og ekstrakter. Betaglukan er den antatt virksomme komponenten.
  • Det foreligger ingen dokumentasjon på hvorvidt maitake har direkte krefthemmende effekt, men det er dokumentert at soppen har effekt på vertens immunsystem.
  • Maitake er godt tolerert når det brukes i medisinske doser, men allergiske reaksjoner kan forekomme.

Maitake (Grifola frondosa) er en sopp hjemmehørende i mange asiatiske land. Den selges både som hel sopp, i pulverisert form og som ekstrakt fra sopplegemet. I likhet med andre arter fra samme gruppe, inneholder maitake polysakkarider (alfa-, beta-, homo- og heteroglykaner), proteiner, nukleinsyrer og aminosyrer, mineraler og sporelementer, ergosterin, flere vitaminer og provitaminer, fenoler og flavonoider. De antatte nøkkelkomponentene er betaglukaner som finnes både i celleveggene til fruktlegemet og i selve soppen.

Det er begrenset dokumentasjon på at ekstrakter fra maitake kan øke den funksjonelle kapasiteten til monocytter, T- og NK-celler hos kreftpasienter. Det er ingen dokumentasjon fra kliniske forsøk på at ekstrakter fra maitake har krefthemmende effekt.

Maitake og dens ekstrakter er vanligvis godt tolerert. Allergiske reaksjoner kan imidlertid forekomme.

Opplysninger om originaldokument:
Markus Horneber, CAM-Cancer Consortium. Maitake (Grifola frondosa) [online document]. http://cam-cancer.org/The-Summaries/Dietary-approaches/Maitake-Grifola-frondosa. February 8, 2017.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på maitake ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek Cam-Cancer. Oversettelsen er gjort i samarbeid med Kreftforeningen.

Les også:

Oppdatert 29.08.2017