Du er her: Forsiden / Behandlingsformer / Årelating

Årelating

Oppdatert 09.04.2018
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Årelating er en metode man kjenner til i flere kulturers folkemedisiner. Tidligere var dette en utbredt behandlingsform, kjent brukt ved en rekke sykdommer.

Ved årelating gjøres det et inngrep, hvor en vene åpnes for å tappe ut blod. Ifølge tradisjonen kom det meste av sykdom av «sykt» blod, som man derfor måtte kvitte seg med.

Bilde av en sneppert brukt til årelating. Foto: Olga Kvalheim, Tromsø museum, Universitetsmuseet
Tradisjonelt brukte man en spesiell kniv kalt «sneppert» for dette. Årelating var utbredt i middelalderen. På et tidspunkt ble årelating også ansett og brukt av leger som behandling, men dette er i dag ikke lengre anerkjent som skolemedisin. Vi er også kjent med at årelating har blitt utført som en del av kopping, men dette synes ikke å være særlig utbredt i Norge.

Det finnes ikke solid dokumentasjon på effekten av årelating.

Ved noen spesielle tilstander tapper man i helsetjenesten blod fra pasienter i dag, men dette er å anse som skolemedisin siden det utføres av helsepersonell og foregår innenfor helsevesenet.

Er det trygt å bruke årelating?

Ved årelating er det høy risiko for infeksjon dersom hygienen ikke ivaretas. Å skjære i huden og kroppsvevet krever generelt visse kunnskaper og ferdigheter for å unngå uhell og/ eller skade. Uten autorisasjon som helsepersonell, vil den som utfører årelating kunne komme i ansvar etter lovens § 5.Medisinske inngrep eller behandling som kan medføre alvorlig helserisiko.

Kilder  

Store medisinske leksikons artikkel om årelating

Natural Medicines’ artikkel om kopping på engelsk

Oppdatert 09.04.2018