Virker det? | Er det trygt? | Bakgrunn | Les også | Kilder
Pusteøvelsene skal kunne løse muskelspenninger. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no
4. mars 2015 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer om holotropisk terapi. Det betyr at det etter våre kriterier ikke finnes solid vitenskapelig dekning for å hevde at holotropisk terapi virker.
Det finnes ikke solid dokumentasjon om sikkerheten ved bruk av holotropisk terapi, men samtidig er det heller ikke rapportert om alvorlige bivirkninger.
Dersom du opplever negative effekter som du mener skyldes holotropisk terapi, bør du kontakte lege.
Vær oppmerksom på at helseskade kan oppstå dersom terapeuten unnlater å råde klienten til å oppsøke nødvendig medisinsk behandling. Dette gjelder alle typer alternativ behandling.
Bruk av holotropisk terapi og/ eller annen alternativ behandling bør aldri erstatte medisinsk hjelp og behandling fra den offentlige helsetjenesten. Les mer om dette i NIFABs pasientveiledning.
Holotropisk terapi bygger på tanken om at traumer og undertrykte følelser gir utslag i psykiske forstyrrelser, eller i fysiske symptomer som for eksempel muskelspenninger.
Behandlingen er sammensatt, og bygger på flere ideer både om hva som skaper sykdom og hvordan den kan behandles. Eksempelvis skal pasienten gjøre bestemte pusteøvelser, mens behandleren tar forsiktig på pasienten. Ofte skal dette gjøres mens man lytter til musikk.
Terapeutene beskriver formålet med dette til å være er å vekke gamle minner, frigjøre fortrengte følelser, og på den måten løse opp muskelspenninger. Holotropisk terapi ble utviklet av den tsjekkiske psykiateren Stanislav Grof.