Du er her: Forsiden / Behandlingsformer / Makrobiotikk

Makrobiotikk

Oppdatert 12.10.2015
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Frukt, bær og korn

Den makrobiotiske dietten skal "oppnå balanse". Foto: iStockphoto

Sammendrag

  • Makrobiotikk er et kostholdsprogram som har sin opprinnelse i japanske og kinesiske tradisjoner. Det brukes ved mange ulike helseplager.
  • Ut fra våre kriterier foreligger det ikke solid vitenskapelig dekning for å hevde at makrobiotikk virker.
  • Det foreligger ingen dokumentasjon om sikkerheten ved makrobiotikk i kildene våre.

Virker det? 

6. mars 2015 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer om makrobiotikk. Det betyr at det etter våre kriterier ikke finnes solid vitenskapelig dekning for å hevde at slik behandling virker.

Bakgrunn

Makrobiotikk er både en livsfilosofi og en kostholdsretning, som har sin opprinnelse i japanske og kinesiske tradisjoner. Et makrobiotisk kosthold baserer seg på teorien om yin og yang, som handler om å oppnå balanse mellom det rolige, fredelige, kreative og det aktive og energiske.

I metoden deles klientenes personligheter og ulike matsorter inn i yin og yang: Personer som ifølge teorien er "utpreget yin", bør spise mer yang-mat - og omvendt. Utøverne mener at dette bidrar til balanse mellom yin og yang. De mener også at klientens kostholdsbehov vil variere etter klima, årstid, kjønn, personlighet, aktivitet, og helsetilstand.

Behandlingsformen knyttes til det utøverne kaller den enkelte klients grunnstamme i kostholdet. Ifølge teorien er dette havre, rug, bygg og hvete i Europa, i Midtøsten hirse, i Østen ris mens den i Amerika er mais. Makrobiotisk diett er helt eller delvis fri for alkohol, kaffe, te, melkeprodukter, sukker, sjokolade, raffinert mel, kjøtt og egg.

Metoden ble introdusert i Vesten som en streng diett i 1950-årene, av japaneren George Oshawa. I dag holdes det gjerne kurs i metoden, hvor utøvere/ kursholderme foreslår metoden som ved mange ulike helseplager og sykdommer.

Les også

Kilder

  • Bruset S. og Poleszynski D. (1995): Alternativ medisinsk leksikon. Det Beste, Oslo.
  • NOU 1998:21 Alternativ medisin, Makrobiotikk
Oppdatert 12.10.2015