Virker det? | Er det trygt? | Bakgrunn | Les mer | Kilder
Primalskriket. Foto: iStockphoto
21. april 2013 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer om primalterapi. Det betyr at det etter våre kriterier ikke finnes solid vitenskapelig dekning for å hevde at primalterapi virker.
Det finnes ikke solid dokumentasjon om sikkerheten ved bruk av primalterapi, men samtidig er det heller ikke rapportert om alvorlige bivirkninger.
Dersom du opplever negative effekter som du mener skyldes primalterapi, bør du kontakte lege.
Vær oppmerksom på at helseskade kan oppstå dersom terapeuten unnlater å råde klienten til å oppsøke nødvendig medisinsk behandling. Dette gjelder alle typer alternativ behandling.
Bruk av Primalterapi og/ eller annen alternativ behandling bør aldri erstatte medisinsk hjelp og behandling fra den offentlige helsetjenesten. Les mer om dette i vår pasientveiledning.
Primal betyr grunnleggende eller fundamental. Terapiformen baserer seg på teorier om at nevroser har utspring i fortrengt sorg og traumatiske hendelser, samt at sorg og traume oppstår og påvirker oss helt fra det øyeblikket vi ble født. Primalterapeutene hevder at vi konstant anstrenger oss for å dempe sorg og unngå ubehag og smerte, og at disse anstrengelsene fører til psykiske plager og kroniske spenninger.
For å frigjøre oss fra barndommens traumer, mener primalterapeuten at klientene må gi kraftige følelsesmessige uttrykk for den smerten de har lagret siden fødselen. Dette mener de man oppnår best ved å skrike. Utøvere av metoden mener at primalskriket er det som best bearbeider smerte og løser opp nevrotiske spenninger.
Primalterapi ble utviklet på 1970-tallet av Arthur Janov.