Du er her: Forsiden / Behandlingsformer / Soneterapi

Soneterapi

Oppdatert 07.03.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Virker det?  |  Er det trygt?  |  Bakgrunn  |  Les også  |  Kilder

Virker det?

23. september 2015 inneholdt kildene våre følgende oppsummeringer om soneterapi. Detaljer finner du ved å klikke på det enkelte bruksområde.

HAR EFFEKT SER UT TIL Å HA EFFEKT MAN VET IKKE SER IKKE UT TIL Å HA EFFEKT HAR IKKE EFFEKT

 

 

 

Kreftrelaterte smerter

Økt livskvalitet hos personer med lungekreft

 

Angst hos personer som skal opereres

Avføringslekkasje

Bihulebetennelse

Demens

Depresjon

Diabetes

For tidlig fødsel

Fødselssmerter 

Igansetting av fødsel og lindring av fødselssmerter

Irritabel tarm-syndrom

Kolikk

KOLS

Korsryggsmerter

Kvalme og oppkast etter cellegift

Livskvalitet hos personer som får cellegift

Menstruasjonssmerter

Migrene

Morsmelkeproduksjon

MS

Overaktiv blære

PMS

Rehabilitering etter operasjon

Sengevæting

Smerter etter innsettelse av kneprotese

Spenningshodepine

Utmattelse forbundet med cellegift

Utmattelse hos personer med leddgikt

Alle andre bruksområder

Astma

Mellomørebetennelse

Overgangsplager

Soneterapi brukt som diagnoseverktøy

 

 

 

Det finnes også oppsummert forskning på soneterapi mot hevelser i bena forbundet med graviditet. Kildene våre har imidlertid kommet fram til ulik konklusjon på effekten av behandlingen. Følg linken for å lese deres vurderinge av forskningen på området. 

Er det trygt?

I følge vår kilde Natural Medicines er det ingen spesielle grupper som bør unngå å bruke soneterapi (refleksologi).

Basert på at soneterapi har vært brukt i flere små studier, uten at alvorlige bivirkninger har vært registrert, regnes soneterapi som sansynligvis trygt å bruke.

Bivirkninger

I følge soneterapeuter kan behandlingen deres gi milde og forbigående bivirkninger, som smerter i det behandlede området, ubehag, tretthet, kvalme og influensa-lignende symptomer.

Soneterapeutene tolker slike effekter som tegn på at behandlingen deres virker. Dersom du opplever at de nevnte bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Generelle forsiktighetsregler

Utøvere av alternativ behandling kombinerer ofte flere alternative behandlingsformer. Det betyr at andre og flere forsiktighetsregler kan gjelde enn de som er nevnt for hver enkelt behandlingsform.

Gravide og ammende bør ifølge våre kilder generelt utvise ekstra forsiktighet i all bruk av alternativ behandling. Årsaken til dette er at det som regel ikke foreligger informasjon om sikkerhet spesifikt for disse gruppene.

Vær oppmerksom på at helseskade kan oppstå dersom behandleren unnlater å råde pasienten til å oppsøke nødvendig medisinsk behandling. Dette gjelder alle typer alternativ behandling, men særlig de hvor utøverne mener at forverring er tegn på at behandlingen virker..

Bruk av alternativ behandling bør ikke komme i stedet for nødvendig medisinsk hjelp.

Bakgrunn

Soneterapeutene mener at alle kroppens deler er forbundet med soner under føttene. Ved å kna bestemte soner under pasientens føtter, mener de å kunne stille diagnoser og behandle helseproblemer. I dag arbeider de fleste soneterapeuter etter den modellen som er vist her.

Her ser vi et eksempel på hvordan soneterapeutene mener at foten er inndelt i soner, og hvilke deler av kroppen de mener at de ulike sonene gjenspeiler. 

I følge soneterapeutene kan vi få ubalanser og svekkelser i kroppen. Dette vil, i følge soneterapien,  gjøre den tilsvarende sonen under foten øm og smertefull ved trykk og massasje. Hvis pasienten for eksempel opplever smerte når terapeuten trykker på den sonen han mener gjenspeiler ryggen, tolker soneterapeuten det som at klienten har et problemet i ryggen. Ved å kna føttene mener terapeutene å kunne styrke kroppens selvhelbredende evne, og med det gjenopprette balanse. Det finnes ikke solid vitenskapelig belegg for disse antakelsene. 

Soneterapeut er ikke en beskyttet tittel i Norge. Det betyr at alle kan kalle seg soneterapeut og utøve behandlingsformen, uten at det stilles noen krav til utdanning eller kompetanse. I vår pasientveiledning kan du lese om hva du bør gjøre hvis du vurderer å bruke alternativ behandling.

Internasjonalt brukes soneterapi ved flere typer helseproblemer. Det betyr ikke nødendigvis at soneterapi virker eller er trygt å bruke. Les også vår artikkel om soneterapi og kreft på vår temaseksjon om alternativ kreftbehandling.

Varianter: refleksologi, fotsoneterapi, håndsoneterapi, Ersdalmetoden, med flere. Øreakupunktur (auriculoterapi) regnes av noen som soneterapi (se vår artikkel om øreakupunktur).
Engelsk navn: zone therapy, reflexology, med flere.

Les også

Kilder

Oppdatert 07.03.2017