Du er her: Forsiden / Faktaark / Klaseormedrue

Klaseormedrue

Oppdatert 13.10.2017
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Klaseormedrue
Foto: Shokatu med creative commons lisens

Klaseormedrue har vært brukt mot flere sykdommer og plager opp gjennom tidene. Den er kanskje mest kjent brukt ved typiske kvinneplager, særlig ved symptomer knyttet til overgangsalder. Selv om det finnes dokumentasjon på at urten er mulig effektiv ved slike tilstander, er det flere grupper som bør unngå bruk eller utvise forsiktighet ved bruk.

I dette faktaarket kan du lese mer om:

Virker det?
Er det trygt?
Bakgrunn
Les også
Kilder

Virker det?

Nifab.no bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet.

Roten til klaseormedrue inneholder flere stoffer som kan ha effekter i kroppen. Noen av stoffene påvirker immunsystemet og bedrer kroppens forsvar mot sykdommer. Det finnes også stoffer i klaseormedruen som ser ut til å virke betennelsesdempende.

Andre stoffer i klaseormedruen har en serotoninlignende effekt, og hjelper hjernen med å sende meldinger til andre deler av kroppen. Hos noen mennesker kan inntak av klaseormedrue gi en østrogenlignende effekt.

22. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på klaseormedrue ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
  Overgangsplager    

Det er gjort noen oppsummeringer av forskningen på klaseormedrue, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder klaseormedrue brukt ved:
Beinskjørhet, hjernefunksjon (kognitiv funksjon), hjerte- og karsykdom, igangsetting av fødsel, infertilitet, kreft, leddgikt, migrene og slitasjegikt.

Er det trygt?

Klaseormedrue ser ut til å være trygt, men sikkerheten er ikke godt nok dokumentert til at medisinsk bruk av klaseormedrue kan anbefales for folk flest.

Unngå bruk
Gravide og ammende bør unngå å bruke klaseormedrue. Grunnen til dette er at klaseormedrue kan gi økt risiko for spontanabort, og at man for øvrig vet for lite om sikkerheten ved bruk av klaseormedrue for disse gruppene.

Personer med brystkreft, hormonsensitive sykdommer, leversykdom, bør også unngå å bruke klaseormedrue.

Ifølge vår kilde bør også personer som er allergiske mot klaseormedrue eller andre planter i soleiefamilien bør unngå å bruke det.

Drøft bruk med lege
Personer med transplantert nyre og personer med protein S-mangel bør drøfte bruk av klaseormedrue med legen sin før eventuelt bruk.

Bivirkninger

Legemiddelverket opplyser at bruk av klaseormedrue kan gi alvorlig leverskade.

Bruk av klaseormedrue kan også gi bivirkninger som fordøyelsesbesvær, utslett, hodepine, svimmelhet, vektøkning, tunghetsfølelse i beina, kramper, ømme bryster, underlivsblødning hos kvinner. Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Det er kjent at klaseormedrue også interagerer med visse medisiner, urter og kosttilskudd, samt påvirker resultatet av enkelte typer medisinske prøver:

Interaksjoner med medisiner

Medisiner  Alvorlighetsgrad  Sannsynlighet  Dokumentasjon  Anbefaling
 Atorvastan (Lipitor)  Høy  Mulig D Drøft bruk med lege
Cisplatin (Platinol-AQ) Høy Mulig D Drøft bruk med lege
CYP2D6-substrater Middels Mulig B Drøft bruk med lge
Leverskadelige medisiner Høy Mulig D Drøft bruk med lege

Interaksjoner med urter og kosttilskudd
Klaseormedrue kan interagere med leverskadelige urter og kosttilskudd, og dermed øke faren for leverskade.

Interaksjoner med mat
Ingen kjente

Interaksjoner med medisinske prøver
Det er en teoretisk mulighet for at bruk av klaseormedrue kan påvirke resultatet av medisinske prøver hvor man tester leverens funksjon.

Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjon.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Klaseormedrue er en urt som vokser vilt i østlige Nord-Amerika og Canada, og som dyrkes for medisinsk bruk i Europa. Planten har en tykk sort rotstokk som blomsterstengelene vokster fra. Planten kan bli opptil 2,5 meter, med mange små og hvite blomster.

Klaseormedrue kan kjøpes reseptfritt på apotek i form av tabletter.

Man kjenner til at klaseormedrue ble brukt medisinsk av den amerikanske urbefolkningen. På midten av 1950-tallet var klaseormedrue populært i Europa ved typiske kvinneplager. Senere har klaseormedrue også blitt forsøkt brukt mot en rekke andre lidelser. Les også vår artikkel om klaseormedrue og kreft på vår temaseksjon om alternativ kreftbehandling.

Andre norske navn: svart ormerot, svart slangerot
Engelsk navn: black cohosh, black snakeroot
Latinske navn: Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa,
Cimicifuga racemosa [L.] Nutt.
Familienavn: soleiefamilien, Ranunculaceae
Slektsnavn: Cimicifuga

Les også

Kilder

Oppdatert 13.10.2017