Du er her: Forsiden / Faktaark / Pelargoniumrot

Pelargoniumrot

Oppdatert 02.11.2016
  • twitter logo
  • facebook logo
  • printer

Pelargoniumrot (Pelargonium sidoides, Umckaloabo) er mest kjent brukt ved luftveisplager.

Oppsummert forskning viser at den kan se ut til å ha effekt ved bronkitt og halsbetennelse. Pelargoniumrot regnes generelt som trygt å bruke.

I dette faktaarket kan du lese mer om:

Virker det?
Er det trygt?
Bakgrunn
Les også
Kilder

Virker det?

Nifab.no bruker Natural Medicines som hovedkilde til informasjon om effekt og sikkerhet.

Forskere tror at noen stoffer i pelargoniumrot enten dreper bakterier, eller hindrer dem fra å feste seg til overflater i kroppen. Andre av stoffene i urten, antar man kan stimulere immunforsvaret.

6. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på pelargoniumrot brukt ved ulike tilstander:

HAR EFFEKT SER UT TIL Å HA EFFEKT MAN VET IKKE SER IKKE UT TIL Å HA EFFEKT HAR IKKE EFFEKT
 

Bronkitt

Halsbetennelse (tonsillofaryngitt)

Bihulebetennelse (sinusitt)

Forkjølelse

Alle andre bruksområder

   

Er det trygt?

Medisinsk bruk av pelargoniumrot regnes generelt som trygt. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og noen grupper som bør utvise forsiktighet ved medisinsk bruk:

Unngå bruk: Gravide og ammende bør unngå å bruke pelargoniumrot, fordi man vet for lite om sikkerheten for disse gruppene.

Ifølge vår kilde bør personer som er allergiske mot pelargoniumrot, enkelte av innholdsstoffene i pelargoniumrot, eller andre medlemmer av storkenebbfamilien, unngå å bruke pelargoniumrot.

Drøft bruk med lege: Barn og personer med autoimmun sykdom, som for eksempel multippel sklerose (MS), systemisk lupus erythematosus (SLE), og leddgikt bør drøfte eventuell bruk med sin lege på forhånd.

Bivirkninger

Pelargoniumrot kan gi bivirkninger i form av urolig mage, små økninger i kroppstemperaturen og pulsen, samt allergiske reaksjoner.

Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Det er kjent at pelargoniumrot interagerer med visse medisiner:

Interaksjoner med medisiner

Medisiner Alvorlighetsgrad Sannsynlighet Dokumentasjon Anbefaling
Immunsuppressiva Høy Mulig D Drøft bruk med lege

Interaksjoner med urter og kosttilskudd
Ingen kjente

Interaksjoner med mat
Ingen kjente

Interaksjoner med medisinske prøver
Ingen kjente

Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjon.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Det finnes flere hundre forskjellige arter og krysninger av planten pelargonium, men det er først og fremst roten fra pelargonium sidoides som brukes medisinsk.

Denne planten har mørk lilla til svartaktige kronblader. Den vokser vilt i Sør-Afrika, men dyrkes også mange steder rundt om i verden. I Norge omsettes den som kosttilskudd.

Pelargoniumrot har vært brukt i sør-afrikansk folkemedisin i lang tid. Rundt 1900 ble pelargoniumrot markedsført som en kur mot tuberkulose, kjent som “Stevens’ Cure”. Da antibiotika ble utviklet på midten av 1900-tallet, ble denne kuren etter hvert borte.

Andre norske navn: Pelargonium, geranium (omstridt)
Engelsk navn: Pelargonium, pelargonium root, south african geranium, Umckaloabo
Latinske navn: Pelargonium sidoides, Pelargonium sidoides DC
Familienavn: Geraniaceae (storkenebbfamilien)
Slektsnavn: Pelargonium

Les også

Kilder

Oppdatert 02.11.2016