Forbrukslån, den nye norske epidemien?

Refinansiering

Det levner ingen tvil om at det norske forbrukslånmarkedet har vokst helt enormt de siste årene. Et lån av denne typen har blitt like vanlig som et huslån, samtidig øker antall tilbydere.

Nordmenn låner mer, ofte uten sikkerhet

Hvorfor har markedet for forbrukslån vokst så enormt de senere årene? Har vi en bedre privatøkonomi nå enn tidligere? Er det på grunn av velferdsetaten? Blir nordmenn tvunget til å ta opp lån med en høy risiko fordi vi ikke har den økonomiske kapasiteten som kreves?

Det man må huske er at markedet vil alltid vokse, krympe, gå opp og ned på grunnlag av etterspørsel av det. Hadde ikke nordmenn tatt opp lån uten sikkerhet, ville ikke antall tilbydere økt heller.

Med dette som grunnlag, kan man med sikkerhet si at det finnes veldig mange forbrukslån å velge mellom i dag. Nordmenn låner mer og mer penger uten sikkerhet, dette har blitt den nye trenden. Det er en økende trend som gjør at stadig flere låntakere velger forbrukslån og smålån (lån på dagen) – eller refinansiering som finansieringsløsninger over vanlig tradisjonell sparing.

Låner penger oftere

Det gjennomsnittlige lånebeløpet for forbrukslån i Norge, var 110 000 kroner i 2015. Dette økte med 20 000 kroner i gjennomsnitt i 2016. I tillegg låner nordmenn mye oftere uten sikkerhet, det vil si at flere nordmenn tar opp forbrukslån fra år til år. Antall låntakere av lån uten sikkerhet mellom 2015 og 2016 steg med hele 21 %.

Norske låntakere låner altså et større beløp i lån uten sikkerhet, og flere låntakere velger denne løsningen. Etterspørsel styrer markedet, antall tilbydere øker og forbrukslån blir en ettertraktet del av det norske finansmarkedet.

Motivasjonsfaktorer
Det er flere gode motivasjonsfaktorer for låntakere til å ta opp et lån uten sikkerhet. For selv om lånene er dyre, lever vi i et samfunn som på mange måter drives av å få innfridd våre finansielle behov umiddelbart. Her er noen eksempler:

  • Nordmenn synes det er attraktivt med lån som ikke krever sikkerhet i bolig
  • Nordmenn synes det er attraktivt med lån som ofte har lave krav til inntekt
  • Nordmenn synes det er attraktivt med lån som ikke stiller noen krav til hva du bruker pengene på
  • Nordmenn synes det er attraktivt med lån som har rask utbetalings- og behandlingstid

I prinsippet betyr det at lån uten sikkerhet er finansieringsløsninger som kan passe til enhver privatøkonomi. Uansett hva man trenger penger til, vil et forbrukslån være til god hjelp. Jo enklere tilgang på pengene, jo flere personer vil låne penger.

Vi kan forklare dette ganske enkelt. Mennesker motiveres av umiddelbar behovstilfredstillelse, vi blir altså mye mer motivert av noe vi kan få i dag, enn noe vi må vente med i flere dager.