Hjemmekontor – Den nye arbeidsplassen?

Hjemmekontor
Foto: Stocksnap.io

Da Covid-19 gjorde sitt inntog i mars 2020, ble den nye arbeidsplassen til folk flest i sitt eget hjem. Dette viser seg å være suksessfullt, og kan nå bli permanent.

La oss først understreke hvorfor hjemmekontor nå er hverdagen til hundretusener av nordmenn:

Hjemmekontor er et viktig tiltak for å redusere kontakt mellom personer både på arbeidsplassen og på reisen til og fra ved bruk av offentlig transport. Hjemmekontorets oppstandelse kommer som et smitteforebyggende tiltak.

Vedtaket av hjemmekontor lyder «så langt som praktisk mulig». Etter pandemiens avgang kan imidlertid vedtaket få en annen lyd.

Hjemmekontor kan bli permanent

For nå vurder flere bedrifter å innføre hjemmekontor på heltid, til og med etter pandemiens gang. Undersøkelser viser også at halvparten av de som sitter på hjemmekontor synes det er like effektivt som å sitte på arbeidsplassen.

Transportøkonomisk institutt (TØI) gjennomførte en undersøkelse i mars, en uke etter myndighetenes oppfordring om å jobbe hjemmefra. Der forteller 47 prosent at de jobber like effektivt eller mer effektivt hjemme som på sin vanlige arbeidsplass. Undersøkelsen er gjennomført ved hjelp av data innsamlet av analyseselskapet Kantar og omfatter et landsdekkende utvalg på 950 personer.

Hjemmekontor har gitt mer effektive arbeidsplass-løsninger, mener åtte av landets største konsern. Blant annet Equinor, Storebrand, DNB, Orkla, Telenor og Statkraft er åpen for å fortsette i stor grad med hjemmekontor i tiden etter koronaen, det viser en kartlegging foretatt av E24.

Et annet argument for økt bruk av hjemmekontor er at det gjør det lettere for mange å få hverdagen til å gå opp. Arbeidstakerne kan oppleve mer fleksibilitet og ro, få bedre tid til å fordype seg og bruker mindre tid på transport.

Kontorlokaler et hett alternativ

I Oslo kan du leie kontorlokaler som et alternativ til arbeidsplassen. Kontorlokaler i Oslo er et brennhett alternativ for deg som har hjemmekontor, men samtidig vil slippe alle lystene som kan oppstå i hjemmet.

Hjemmekontor ser ut til å være fremtiden, selv etter korona, men det betyr ikke at du trenger å sitte hjemme.