Koster det mye å skaffe kredittkort?

Kredittkort oversikt

Skaffer du deg et kredittkort, har du et betalingskort som du kan bruke når du skal handle på kreditt. Hvor stor kredittgrense (penger på kortet) du får, avhenger av kreditors kredittvurdering av deg. En kredittvurdering kan variere mellom kredittkortselskapene, og avhenger av flere faktorer, blant annet inntekt og alder.

Kredittkort kan du skaffe dersom du har fylt 18 år, og kommer med ulike betalingsutsettelser. Det vanligste er imidlertid på mellom 40 og 60 dager. Denne tiden kan gå fra du gjør en transaksjon og til du faktisk betaler. Betalingsutsettelsen koster deg ingenting dersom du betaler før perioden er over.

Så fort utsettelsesperioden er gått ut på kredittkortet vil du som forbruker få en kredittkortfaktura. Dette er oversikt over samtlige transaksjoner gjort med kredittkortet for den aktuelle perioden.

På kredittkortfakturaen får man gjerne en frist for å betale på 14 dager. Unngår du å betale denne før fristen vil gjeldsbeløpet brukes til å regne ut renteutgifter på kjøpene gjort med kredittkortet. Her ligger ofte den effektive renten på mellom 15% og 30%, og fastsettes i kjølvannet av kredittvurderingen du har fått av kreditors kredittsjekk.

Hva ligger i ordet kreditt?

Kreditt betyr egentlig at plikten til å betale for en vare settes på vent. Her tar banken seg betalt i form av renter siden det alltid foreligger en risiko for at en forbruker ikke betaler.

Å bruke et kredittkort vil være det samme som å ta opp et lite lån i banken. Her kommer ikke kredittkortselskapet eller banken til å spørre hva du skal bruke pengene på. Samtidig får du en rente- og avdragsfri periode med kredittkortet. Når denne er over begynner renten å løpe.

Du velger selv hvor mye penger du ønsker å betale ned på kredittkortgjelden hver måned, men siden det foreligger en relativt høy effektiv rente er det mest lønnsomt å betale ned hele gjeldsbeløpet så fort som mulig.

Hvorfor påløper det renter på kredittkortet?

Ved å bruke kredittkort når du handler, bruker du ikke dine egne penger. Pengene låner du av banken eller et kredittkortselskap. Som kjent er det normalt å betale renter på et lån, derfor kan vi si at man må betale litt ekstra for å få låne pengene av banken.

Så er det slik at renten på et kredittkort ofte er den høyeste renten du kan få på et lån. Akkurat hvor høy denne blir vil alltid variere fra kort til kort, men den ligger som nevnt ofte mellom 15% og 30%.

Det betyr at dersom du har brukt 12.000 kroner på kredittkortet og samtidig lar den rentefrie perioden passere, vil fakturaen etter en måned være opp på 12.250 kroner, med en rente på 30%. Du kan se på den effektive renten som en representant for totalkostnaden på lånet når alle gebyrer er lagt på den nominelle renten.

Laveste rente på kredittkort

Banken tar alltid renter når du låner penger av dem. Dette gjør de for å tjene penger på forbrukerne som låner penger. Dette betyr at når du låner en sum, må du betale tilbake dette pluss litt ekstra.

På kredittkort flest får du som regel en rente på mellom 15% og 30% per år. Dette regnes som en høy rente, og dersom du venter lenge med å betale tilbake pengene du har lånt kan regningen vokse seg stor relativt raskt.