Slik vil koronaviruset påvirke deg

Coronavirus corvid19
Foto: Helsenorge.no

Koronaviruset har utviklet seg til å bli en pandemi. Hver dag blir nye nordmenn smittet, og nå har smitten kommet ut av kontroll. Det er derfor det blir en pandemi. Koronaen påvirker nordmenn på flere vis. Vi har samlet sammen noen punkter som det kan være greit å ha kontroll på.

Arbeidsdagen din vil endres. Sannsynligheten for hjemmekontor et svært stor. Dette er for å hindre smitte. Det vil også bety at det blir mye kommunikasjon over nett og mobil, i stedet for fysisk kontakt. Om man har havnet i karantene, vil man automatisk få hjemmekontor i en gitt periode.

Din privatøkonomi

Pandemien kan også påvirke privatøkonomien din. Om du har plassert kapital i aksjer eller fond, vil du nok oppleve at verdien synker en god del. Men her må man absolutt ikke la seg stresse. Etter hvert vil økonomien nå et bunnpunkt, før den gradvis bedrer seg igjen. Husk at sparing er noe man gjør over tid. Derfor er det bare å smøre seg med masse tålmodighet. Men det kan også påvirke inntekten din. Hvis du jobber i en bransje der man opplever kundesvikt og dramatisk fallende omsetning, kan dette få store konsekvenser. Kanskje blir du permittert eller ikke får den samme lønnen. Her må du snakke med arbeidsgiver for å ha full kontroll på situasjonen. Dette varierer svært mye fra bransje til bransje, og fra firma til forma.

Vannskelig med flyreiser

Tusenvis av flygninger kanselleres. Det kan også hende at flyplasser blir stengt i perioder. Dermed får ikke nordmenn reist dit du vil. Enkelte land har også innført et reiseforbud, slik at det rett og slett er klin umulig å komme seg inn i landet. Disse drastiske tiltakene vil nok vare en god stund, slik at du må belage deg på å være hjemme en god stund fremover. Det kan være lurt å sjekke ut reiseforsikringer og lignende hvis du allerede har bestilt en reise. Kanskje har du krav på å få pengene tilbake. En svak krone vil også påvirke økonomien til folk flest.

Dette er noe av det som påvirker deg som privatperson under pandemien. Heldigvis innføres det en rekke drastiske tiltak av myndighetene om dagen, slik at smitten skal hindres. Forhåpentligvis vil det hele være over i løpet av noen måneder.

Hygieneplakat

Informasjon til barn og unge:

Les også: